topptext
Equmeniakyrkan

Södertälje Baptistkyrka

Meny

Dagens BibelordEtt nytt år... 

Baptistkyrkan Södertälje

Det vi kallar begynnelsen är ofta slutet
Och att göra ett slut är att göra en begynnelse.
Slutet är vår startpunkt.
- T.S. Eliot Fyra kvartetter

Slutet på kyrkoåret närmar sig snart (i skrivande stund) och ett nytt kyrkoår följer tätt inpå. Det är ju också sant om det sekulära året. På väggen i expeditionen har jag en ny kalender som inte vänder blad efter månad utan med kyrkoårets rytm: Advent, Jul, Trettondagstid, Fastan, Stilla Veckan, Påsktid och Trefaldighetstid.  Konsten som väljs för de olika säsongerna hjälper mig att fundera över Jesus liv på nya sätt genom olika konstnärernas ögon.  När jag vänder mig till kalendern för att kolla ett datum måste jag stanna upp och tänka lite mer än vad jag gör med en normal kalender, där månader och veckodagarnas ställning är självklara (för att komplicera saker ännu mer kommer kalendern från Kanada där söndag är veckans första dag!).

Jag uppskattar hur kalendern påminner mig om att all tid är helig.  Vi brukar tänka på tid som en linje med förfluten tid, nutid och framtid, där varje år som passerar för oss lite längre från Jesus uppståndelse och lite närmare hans hoppfyllda återkomst.  Kyrkan, i sin visdom, har knutit ihop tidslinjens olika ändar till en ring, där vad som verkar vara ett slut faktiskt är en ny begynnelse.  Och inte bara det: för varje år som passerar runt ringen får vi också en ny möjlighet att färdas tillsammans genom Kristi liv med honom.  Det är en färd där vår egen själ kartläggs och vi blir gjorda till resvana pilgrimer.   Resan runt året med Jesus, där avslut är begynnelser, gör vårt livs linjära resa genom tiden, och synnerligen slutet av den resan, mycket mindre läskig och mycket mer som en resa vi är väl utrustade för.  Trots allt sade Jesus, "Var inte rädd. Jag är den förste och den siste och den som lever. Jag var död, och se, jag lever i evigheters evighet och jag har nycklarna till döden och dödsriket."  Det är underbara ord att bära med oss in i ett nytt år!

Så välkommen till ett nytt kyrkoår! Och välkommen till Baptistkyrkan där vi vill göra färden runt året med Jesus på ett sätt som är präglat av omtänksamhet och allvar, skratt och sång.  Hoppas att vi ses!

Pastor Jenny- Kyrkan är ansluten till Swish. Swish-logo

Om din mobiltelefon också är det, kan du lätt ge kollekt eller ge en slant för kaffet, även om du inte har kontanter i fickan.
Numret är 123 197 39 32

En gåva via Swish kommer in på församlingens bankkonto inom några sekunder. Ange gärna ändamål i meddelandet, så att din gåva blir rätt bokförd. (t.ex. "kyrkkaffe", "kollekt")


- Missionen i våra hjärtanTänd ett ljus
Under december och januari brukar vi samla in gåvor till missionen. Förr sa vi "yttre minssion". Numera samlas vårt ansvar för  missionen under rubriken "Tänd ett ljus". Men kärleken till misssionen är den samma. Tron berikar oss, och därför vill vi gärna dela med oss till bröder och systrar i andra länder. På Equmeniakyrkans hemsida finns några intressanta notiser om missionshistoria. Klicka och läs.
Läs gärna Equmeniakyrkans nyhetsbrev om internationell mission.

Nästa tillfälle att ge till missionen blir på trettondagen, då vi har en stor, gemensam missionshögtid i Missionskyrkan.

Ett stavfel är kanske inte hela världen. Men att få möjlighet att lära sig skriva, läsa och räkna betyder desto mer.
Att få gå i skolan är en mänsklig rättighet. Dörren till skolan är också dörren till ett självständigt liv och en tryggare framtid. När fattigdom, krig eller katastrofer gör världen kaotisk blir klassrummet en skyddad plats. Dels rent konkret - ett barn är tryggare i skolan än på gatan. Dels på sikt. Utbildning är den säkraste vägen ut ur fattigdom och ger möjlighet att styra över sitt eget liv.


- Ny generalsekreterare för BWABWA
BWA, som representerar 40 miljoner baptister, har fått en ny generalsekreterare. Han heter Elijah Brown och kommer från North American Baptist Fellowship.   Läs mer- Följ oss gärna på FaceBook.

- Läs om Baptistkyrkans arkitektur på Wikipedia.

- Equmeniakyrkan är ansluten till BWA, Baptisternas Världsallians.


Botten

Kontakt: Södertälje Baptistförsamling, Nyköpingsvägen 20, 151 32 Södertälje
 Telefon: 08-550 319 22, 070-306 63 46 | E-post: info@baptistkyrkan.nu